Op 16 september is de nieuwe coronaprikronde gestart. Met de coronaprik ben je weer beschermd tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname door corona. De coronaprikronde loopt tot en met 6 december 2024.
Wie kan een coronaprik krijgen?
Sommige mensen kunnen nog steeds erg ziek worden door het coronavirus. Bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd, chronische ziekte, of afweer-onderdrukkende medicijnen.
Deze groepen kunnen een coronaprik krijgen:
- Mensen vanaf 60 jaar.
- Mensen van 18 tot en met 59 jaar die ieder jaar een uitnodiging voor de griepprik krijgen.
- Kinderen en volwassenen die erg ziek kunnen worden door corona (bijvoorbeeld door een ernstige afweerstoornis).
- Zorgmedewerkers die direct contact hebben met kwetsbare patiënten.
Hoor je niet bij een van deze groepen, maar wil je wel een coronaprik halen? Bijvoorbeeld omdat je een kwetsbaar gezinslid hebt of op advies van je arts? Dan kan je een afspraak maken bij de GGD.
Voordelen en nadelen op een rij
De voordelen van de coronaprik:
- Door de coronaprik is de kans op ernstige ziekte door corona kleiner. Daardoor is ook de kans kleiner dat je opgenomen moet worden in het ziekenhuis.
- Door de coronaprik ben je beter beschermd tegen een coronabesmetting, waardoor de kans kleiner is dat je het virus doorgeeft aan anderen.
De nadelen van de coronaprik:
- Je kunt last krijgen van bijwerkingen, zoals een pijnlijke prikplek, moe zijn, spierpijn en hoofdpijn. Deze bijwerkingen duren meestal 1 tot 3 dagen en gaan vanzelf weer over.
Meer informatie
Wil je meer informatie over de coronaprik? Lees dan verder op de website van de RIVM.